Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Registratienummer opgeven bij crematie 2


6 oktober 2018

Vraag nummer: 56311

Reactie op vraag nummer 56290 'Registratienummer opgeven bij crematie'.

Beste Mr.Willem.
Bij elk stoffelijk overschot dat word aangeboden voor te begraven of te cremeren hoort toch een registratie nummer aanwezig te zijn, dit nummer moet op de kist staan en corresponderen met het nummer op het registratieformulier, of vermeld staan op het verlof van begraven of cremeren.
Groeten uit Geleen, Jan.

Antwoord:

Beste Jan,

Bij elke crematie of begrafenis moet samen met de kist een soort transportdocument worden aangeleverd. Artikel 8, eerste lid, van de Wet op de lijkbezorging zegt daar over:
"1. Op de kist of op een ander omhulsel van het lijk wordt een registratienummer aangebracht, dat correspondeert met het nummer, vermeld op een bijgevoegd document dat tevens de namen, de data van geboorte en overlijden van de overledene dan wel de geslachtsnaam van de doodgeborene bevat, nadat is vastgesteld dat het document betrekking heeft op het lijk."

Als men een registratienummer die ook op de kist zal worden vermeld, opneemt op het aanvraagformulier gebeurt wat de wetgever wil voorkomen, namelijk dat er feitelijk geen samenhang is tussen de gegevens en de kist. Het aanvraagformulier gaat een andere weg dan de kist, want wordt vaak al dagen tevoren aan de begraafplaats of het crematorium per e-mail aangeleverd. Het is immers in principe de aanvraag voor de datum, het soort graf en de omvang van de plechtigheid. Als daar een nummer op wordt vermeld dat (dagen later) ook op de kist zal worden vermeld, vindt niet de controle plaats die de wetgever wenst.

De wetgever wil dat als de kist het rouwcentrum verlaat op weg naar de begraafplaats of het crematorium, men bij vertrek controleert ( "nadat is vastgesteld dat het document betrekking heeft op het lijk" zegt de wet) dat het de kist van meneer A of mevrouw B is. En dat er papieren bij de kist zijn en blijven waar A of B op staat en dat een uniek nummer op de kist en het document aangeven dat deze bij elkaar horen. Zodat niet door een windvlaag bij het rouwcentrum papieren van kisten verwisseld kunnen worden.

Als op de kist een nummer wordt geschreven dat enkele dagen daarvoor ook op het aanvraagformulier stond, dan is er nog niet de feitelijke controle die de wetgever wil.

Met vriendelijke groet,

Willem van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE