Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Prothese na crematie retour naar de familie


8 mei 2017

Vraag nummer: 50662

Beste Mr. van der Putten,
een nabestaande wilde graag na de crematie van zijn vader de knieprothese retour hebben, mag het crematorium dit weigeren?
het crematorium weigerde in eerste instantie maar na enig aandringen mocht het toch en ook kon het crematorium geen reden opgeven waarom het niet mocht.

Met vriendelijke groeten,
John Meijer
Meijer en ten Hove Uitvaartverzorgers

Antwoord:

Geachte heer,

Het is zeker mogelijk dat de opdrachtgever van de crematie - met andere nabestaanden dan de opdrachtgever heeft een crematorium niets te maken - tijdig te kennen geeft een prothese graag te willen hebben. Daar is wettelijk helemaal niets op tegen.

Men moet het alleen wel tijdig vragen. Het crematorium moet tijd hebben om er over te denken en kan ook weigeren om die wens uit te voeren (hoewel er feitelijk en juridisch niets op tegen is). Dan moet de opdrachtgever de tijd en ruimte hebben om de opdracht in te trekken en aan een ander crematorium te gunnen.

Een crematorium (of begraafplaats) kan zich ook op het standpunt stellen dat de opdrachtgever vóór de crematie (of begrafenis) de prothese kan laten verwijderen door bijvoorbeeld een arts. Zodat de crematoriumhouder niet later de prothese uit de as hoeft te halen, of dat de begraafplaatshouder het later bij een ruiming apart moet houden.

Zodra er gecremeerd of begraven wordt, doet men afstand van alles wat in of om een lijk zit. Juridisch kan men er na de crematie of begraving geen aanspraak (meer) op maken. Het is vergelijkbaar met grafgiften.
Daarom is het een kwestie waar men vooraf duidelijk een afspraak moet maken (bij voorkeur schriftelijk, bijvoorbeeld per e-mail). Achteraf, zonder afspraak vooraf, heeft een opdrachtgever geen recht meer om iets te claimen. Dan is hij afhankelijk van de onverplichte medewerking van het crematorium. Als het crematorium dan weigert, heeft hij geen poot om op te staan.

Vergelijk vraag nummer 7110 (oude nummer: 14512) 'Crematorium weigert heupprothese te geven aan dochter overledene' uit 2009.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE