Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overbrenging urn uit Duitsland (verklaring nodig?)


2 april 2007

Vraag nummer: 4733  (oude nummer: 9115)

Binnenkort zal er een urn (van een Duits persoon) vanuit Duitsland bijgezet gaan worden op de begraafplaats in Nederland. De Duitse uitvaartverzorger vraagt mij (de beheerder) om een verklaring zodat ze de urn kunnen overbrengen naar Nederland. Wat hebben zij nodig en wat heb ik nodig?

Antwoord:

Geachte heer,

U hebt geen verklaring nodig. Althans officieel hebt u geen bepaald document nodig. Voor de administrattie en voor het register van de begraafplaats is het echter wel nodig om persoonsgegevens te hebben, al kun je dat formeel niet afdwingen. Maar het is wel in ieders belang.

U kunt kijken naar de tekst van artikel 10, tweede lid, van het Besluit op de lijkbezorging. Daar staat wat u nodig hebt. Plus naam en adres van de persoon die de opdracht gaf, natuurlijk.

Wat men in Duitsland nodig heeft weet ik niet. We hebben daar geen formulieren voor. Er zijn ruim 200 buitenlanden van Nederland en die kunnen allemaal eigen eigenaardigheden hebben, daar kunnen we geen rekening mee houden.
Maar ik vermoed dat men alleen een brief van u wenst, waarin uw gemeente verklaart dat u de asbus in ontvangst wilt nemen ter bijzetting en dat u de asbus keurig volgens de Nederlandse wetgeving zult behandelen. Ik denk dat het zo eenvoudig is.

Voor de Nederlandse wetgeving is het niet nodig dat u zo'n verklaring afgeeft. Voor de Duitse misschien ook niet, maar om daarover te discussiƫren kost een veelvoud aan tijd van het schrijven van zo'n simpel briefje.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE