Opgraving en cremeren moeder; kosten?


23 juni 2007

Vraag nummer: 4839  (oude nummer: 9398)

mijn moeder is 7 mnd gelden overleden. nu alles weer z'n gangetje gaat wil ik haar toch cremeren. Nu wil ik weten wat mijn mogelijkheden zijn en wat de kosten zijn of hetdezelfde is als een hele begravenis?
Met vriendelijke groeten en alvast bedank voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In theorie is het mogelijk om uw moeder op te laten graven en te laten cremeren. U hebt verlof nodig van de burgemeester en verlof van de officier van justitie. De laatste doet er in de regel niet moeilijk over, als er eerst al een verlof van de burgemeester is. Maar de burgemeester zal zich wel achter de oren krabben, een half jaar na de begrafenis. U moet wel met overtuigende argumenten komen, anders krijgt u waarschijnlijk geen verlof.

Wat de kosten zijn kan ik u niet zeggen. Dat hangt van lokale factoren af. Of de begraafplaats leges heft voor een opgraving of niet, bijvoorbeeld (dat is een soort belasting, dat kan soms meer dan € 2.000,- zijn. Maar soms ook € 0,-). Er zal een nieuwe kist betaald moeten worden. De afstand tot het crematorium dat het wil doen. Niet ieder crematorium wil een half vergaan lichaam cremeren, het vergt een andere manier van verbranden dan van een 'vers' lijk. U kunt het beste zelf crematoria in de omgeving bellen en vragen of het kan en wat het kost. Idem kunt u bij de begraafplaats informeren. U moet ook vragen of de begraafplaats de opgraving kan en wil uitvoeren, of dat u een extern bedrijf moet inhuren. Bedrijven die dit met zorg een aandacht doen zijn vaak aangesloten bij de BVOB (zie http://www.voogtgraaftechniek.nl/bvob.html).

Ik verwijs voorts naar vergelijkbare vragen in de sub-rubriek 'Opgraven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn