Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraving en crematie een dag eerder uitvoeren


20 december 2019

Vraag nummer: 59548

Goedemorgen,

Mag degene die een opgraving uitvoert, de opgraving een dag eerder dan afgesproken de opgraving uitvoeren? En dan de overledene meenemen, om vervolgens de dag later te laten cremeren? Is dit volgens de regels?
Alvast bedankt.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat hangt af van wat in de vergunning voor de opgraving staat. Als daar in staat dat de vergunning vanaf een bepaalde datum gebruikt mag worden, bijvoorbeeld om belanghebbenden de tijd de geven om een bezwaarschrift in te dienen, dan mag de opgraving niet eerder plaats vinden.

Als er geen dag of termijn in de vergunning staat, maar er een afspraak met de beheerder van de begraafplaats of met de familie is dat de opgraving op woensdag zal plaatsvinden en de grafdelver besluit om het op dinsdag te doen, dan is er geen juridische belemmering. In elk geval geen strijd met de vergunning.

Als er om bepaalde redenen wordt afgeweken van een afspraak met de beheerder van de begraafplaats of met de familie, dan is dat misschien niet netjes, maar geen overtreding of misdrijf.
Of het verder consequenties heeft, bijvoorbeeld dat de familie terecht een deel van de rekening niet wil betalen, kan ik niet beoordelen als u niet schrijft hoe en waarom er wordt afgeweken en wat precies de afspraken en de gevolgen van de anderen datum waren.

Bepalend is de dag van de opgraving. De crematie is volgend. Als er is opgegraven maakt het niet uit wanneer gecremeerd wordt, tenzij daar een specifieke voorwaarde voor in de vergunning staat. Maar dat is niet waarschijnlijk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE