Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraven na 23 jaar en laten cremeren


30 november 2002

Vraag nummer: 1804  (oude nummer: 2173)

Sat, 30 Nov 2002 00:08

Afgelopen zomer is mijn moeder overleden en gecremeerd omdat zij absoluut niet in een graf gelegd wilde worden. Mijn vader is 23 jaar geleden wel begraven. Nu willen wij de resten van mijn vader opgraven en laten cremeren en bijzetten in een zuiltje op hetzelfde kerkhof samen met mijn moeder. Het opgraven van mijn vader is door het kerkbestuur afgegewezen omdat er grafrust zou zijn. We zijn nu 4 maanden verder en ten einde raad. Wat nu te doen? Het moge duidelijk zijn dat wij onze ouders graag bij elkaar te ruste willen leggen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het bestuur van de begraafplaats hoeft geen toestemming te geven; sterker, men heeft er niets over te zeggen. Als u de stoffelijke resten van uw vader wilt laten opgraven en cremeren, kan dat. Er is wel verlof van de burgemeester van de gemeente waar het graf ligt, voor nodig. Het verlenen van dat verlof is een formaliteit als het gaat om het opgraven van iemand die langer dan 10 jaar geleden begraven is. Zie de andere vragen over opgraving in deze adviesrubriek.

En zoals ik al zei: het bestuur van de begraafplaats heeft er niets over te zeggen. Die hoeft geen verlof te geven. Als iemand het verlof van de burgemeester heeft, moet men het gewoon toelaten. Wel mag men natuurlijk kosten rekenen, als men het door hun mensen laat uitvoeren en als er in hun tarieflijst bepaalde kosten of leges voor staan. Maar als ze geen vaste tarieven hebben en de opgraving door een extern bedrijf wordt uitgevoerd zodat ze geen kosten hebben, kunnen ze ook geen kosten rekenen.
Er is jurisprudentie van een begraafplaatsbestuur dat zich om religieuze redenen tegen een opgraving van iemand op haar begraafplaats verzette. Het bestuur kreeg van de rechter ongelijk.

Het kan dus met verlof van de burgemeester, dat in een geval als dit probleemloos verleend behoort te worden.

mr W.G.H.M. van der Putten

1 december 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE