Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Openluchtelijke lijkverbranding


9 april 2005

Vraag nummer: 3817  (oude nummer: 5851)

Geachte redactie.
Ik vroeg me af of het in Nederland al mogelijk is om een crematie op het strand te volbrengen.
Stel dat dat wettelijk nog steets niet is toegestaan weet u dan mischien hoe dat zit in de rest van Europa. (in het byzonder in Spanje)
Zou het dan mogelijk zijn om, als nederlander, mijn lijk bijvoorbeeld naar Spanje over te vliegen om de crematie daar te houden.
Alvast bedankt,
groeten Niki

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, dat is niet mogelijk en zal het hoogstwaarschijnlijk ook nooit worden. En in heel Europa niet.

Ten eerste is het zo dat crematoria moeten voldoen aan strenge milieueisen. Zelfs het achter in de tuin verbranden van (tuin)afval is al in veel landen verboden, dus dit dan helemaal. Het ziet er niet naar uit dat die eisen de komende decennia soepeler zullen worden.
Ten tweede is het zo dat allerhande extra vergunningen nodig zijn om een crematorium te mogen bouwen. Dat geldt niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen. Daar is het vaak nog veel moeilijker. Er worden bijvoorbeeld Duitsers in Nederland gecremeerd omdat het in Duitsland heel moeilijk is om een crematorium te kunnen bouwen wegens bezwaren van omwonenden. Overledene liggen vaak weken in koelcellen te wachten voordat er gecremeerd kan worden. In Zweden is het precies zo. De gemiddelde wachttijd voor cremeren is ook een paar weken. Overledenen worden -18C ingevroren bewaard. Niet voor niets kwam men in Zweden twee jaar geleden met het alternatieve idee van vriesdrogen. Dat is weliswaar minder milieuvriendelijk dan cremeren, maar ja, als je niet wilt begraven moet je de dode mensen toch ergens laten.
Ten derde zal men binnen de Europese Unie de eisen voor milieu niet snel lager stellen. En Spanje zal niet afwijken, denk ik.

Nee mevrouw, crematie aan het strand lijkt een romantisch idee, maar legaal zal het nergens ter wereld kunnen, behalve wellicht in India.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE