Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Op plank en in lijkwade


3 juni 2015

Vraag nummer: 42495

Mijn vrouw wil gecremeerd worden op een plank en in een lijkwade. Kan dat?

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, wettelijk gezien kan dat. Maar sommige crematoria stellen nog nadere eisen. Niet ieder crematorium hoeft elk soort plank en elk soort lijkwade te accepteren.
Dat stellen van nadere eisen heeft te maken met de brandveiligheid en met de veiligheid van het personeel en omstanders.

Toen vroeger alleen kisten mochten worden gebruikt, kwam het soms voor dat de lak op een kist snel ontvlambaar was. Als dan een kist een hete oven in werd geschoven, vatte soms de lak van de kist direct vlam, wat gevaarlijk was voor het personeel dat de kist in de oven schoof. Toen er in het Besluit op de lijkbezorging en het Lijkomhulselbesluit eisen werden opgenomen aan o.a. de lak, was dat probleem opgelost.
Een plank moet zodanig zijn geconstrueerd dat hij stabiel een oven in kan worden geschoven. Vaak heeft men voor het inschuiven een grote vork, zoals een heftruck. Dat moet dan wel passen.
Een lijkwade moet zodanig zijn, dat de overledene niet herkenbaar is; dat is een re zware psychische belasting van het personeel. Ook mag de stof niet te snel vlam kunnen vatten.

Dat een crematorium in rook is opgegaan is een grappige kop van een berichtje in de krant, maar men wil het niet stimuleren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Wat mag in de kist mee gecremeerd worden?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >