Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Naakt cremeren


15 mei 2019

Vraag nummer: 57890

Zou je naakt, zonder kist of lijkwade, gecremeerd kunnen worden? Zodat de as alleen alleen uit je lichaam bestaat en niks anders?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In theorie kan het, zou het zelfs te prefereren zijn. Want waarom het milieu belasten met de verbranding van hout, kleding of ander textiel?
Maar crematoria willen het niet doen, omdat het lastig uit te voeren is. Maar vooral ook om hun medewerkers geestelijk te beschermen.

U moet zich realiseren dat een lichaam na het overlijden eerst verstijft, maar na een paar dagen weer slap wordt. Als je een lichaam zonder onderliggende baar of plank een oven in wilt krijgen, krijg je een soort slapstick. Want het lichaam laat zich niet zomaar een oven in schuiven, maar vouwt dubbel en verspert zijn eigen weg. Zo heb ik het mij althans laten uitleggen. Ik weet het niet uit eigen waarneming.

Bij het normale crematieproces is het zo, dat de oven is voorverwarmd, of nog warm is van de vorige crematie. Dat is efficiƫnt. Maar in een hete oven kunt u zonder een hulpmiddel als een kist of baar geen overledene inbrengen. Uw eigen haar zou weg schroeien.

Het zou denk ik wel mogelijk zijn, ook al zou het geen elegant gezicht zijn, als men de overledene in een nog koude oven schuift. Nu ja, duwt of propt.

Maar er is nog een ander probleem. Een overledene wordt in een kist of in een lijkwade in een oven ingevoerd, om het hele proces ook emotioneel te neutraliseren. Voor medewerkers van een crematorium is het heel belastend om een zichtbare persoon, die als mens herkenbaar is, in een oven in te voeren. Dat zou het al zijn als je een persoon naakt op een baar zou invoeren.
Maar als er geen kist of wade of baar is, die je vast kunt pakken, wordt het erg vervelend. Dan moet je aan armen en benen van een overledene trekken, het hoofd in de oven duwen etc. Dat wil niemand doen. Dat voelt als niet respectvol handelen en is emotioneel belastend. Dat gaat geen enkele crematoriumdirecteur aan zijn of haar medewerkers opdragen.

De 'verpakking' van een overledene dient meerdere doelen.

Vergelijk ook de video "Naakt in de kist?"


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE