Moet datum op verlof tot cremeren?


13 april 2012

Vraag nummer: 28092

Geachte heer,

Dient op het verlof tot cremeren de datum van cremeren te staan?

Met vriendelijke groet,

Ronald de Kanter

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, dat hoeft niet. Volgens het in 1993 door de minister van Binnenlandse Zaken vastgestelde model hoeft het verlof tot begraving of verbranding* geen datum te bevatten. Het verlof is op grond van de wet geldig tot uiterlijk de 6e werkdag na het overlijden.

* De tekst van het verlof is nog niet aangepast aan de wetswijziging van 2010. Artikel 12 Wet op de lijkbezorging spreekt over het 'Verlof (tot begraving of) tot crematie', maar het model van het verlof speekt over het verlof tot (begraving of) verbranding.

De ministeriele regeling van 1993 waarbij het model-formulier is vastgesteld is o.a. opgenomen in het Thematisch handboek lijkbezorging.

Als de ambtenaar van de burgerlijke stand wel een datum van de voorgenomen crematie op het verlof zou vermelden, zou daar bezwaar tegen kunnen worden gemaakt. Dat zou de crematie op een andere dag verhinderen indien de familie dat later handig vindt, terwijl dat volgens de wet wel zou mogen. Mits uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden, natuurlijk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn