Moeder cremeren (zonder dat ik er iets van af wist)


1 februari 2005

Vraag nummer: 3645  (oude nummer: 5502)

Hallo,. Mijn moeder is pas overleden en nu kreeg ik van mijn broer waar ik geen contact meer mee heb te horen dat mijn moeder is gecremeerd. Het tehuis waar zij zat heeft mij niet op de hoogte gesteld van het overlijden en mijn broer heeft niets gezegt. Nu een week later krijg ik dus een brief dat hij haar heeft gecremeerd zonder dat ik er iets van af wist. Kan dat zomaar? Ik vind het heel erg dat ik geen afscheid heb kunnen nemen van mijn moeder en ook mijn kinderen zijn hier door de dupe geworden. Kan ik hier voor tegen in beroep gaan of iets dergelijke?

Antwoord:

Geachte heer,

Allereerst gecondoleerd. Het lijkt mij een hele schok, als je zo'n verhaal hoort.
Kan dit zomaar? Ja, helaas. Dat het kan is nu een feit, nietwaar?
Mag dit zomaar? Menselijkerwijs natuurlijk niet, maar er bestaat geen wettelijke plicht dat men familie of vrienden moet waarschuwen. Wat dat betreft kunt u niet ergens in beroep of iets dergelijks.
Had dit voorkomen kunnen worden? Misschien wel. U had bijvoorbeeld met het tehuis de afspraak kunnen maken dat als er iets met uw moeder zou gebeuren, dat men u zou waarschuwen. Misschien hebt u inderdaad wel die afspraak gemaakt in het verleden. Dan kunt ze ze daar nu op aanspreken. Maar dan kunnen er ook nog feitelijke omstandigheden zijn, die een probleem waren. Stel, u hebt de afspraak gemaakt dat men u waarschuwt en u geeft uw naam adres en telefoonnummer op, maar u verhuist en geeft die verhuizing niet door, tja, dan wordt het moeilijk.
De beste manier om dit te voorkomen is voor iemand met kinderen om regelmatig (om beurten?) bij moeder op bezoek te gaan of om haar (om beurten) 2 keer per week te bellen. Dan was dit niet gebeurd.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >