Mijn moeders urn is weg


19 mei 2009

Vraag nummer: 6545  (oude nummer: 13056)

Kan mijn jongere zusje zomaar de urn weg halen van de plek zonder andere kinderen die niet getekent hebben daar voor. Ons moeder die stond in een urn. De plek is betaald door ons vader en die is helaas overleden nu. En dat ik nu bij mijn moedersurn komt blijkt dat mijn jongere zusje die heeft weg gehaald zonder mijn of mijn andere broers en zus. Wat kunnen wij doen? help ons dit wilden ons ouders niet

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als de plek waar de urn van uw moeder stond door uw vader is betaald, was hij rechthebbende van die plek, zoals dat heet. Na zijn overlijden kan een ander familielid rechthebbende worden; dat wordt gewoonlijk de eerste persoon die het vraagt. Als uw jongere zusje de rechten van de plek heeft gevraagd, mag zij de urn weghalen. Had ze die rechten niet, was ze geen rechthebbende geworden na het overlijden van vader, dan had ze juridisch geen recht om de urn weg te halen. Als ze wel rechthebbende was geworden, mocht het wel.

Maar dit is een beetje achteraf praten, waar u weinig mee opschiet. Want ook als ze het niet mocht, dan blijft het feit dat ze de asbus weg heeft gehaald. U zult het met mij eens zijn, dat dat niet erg netjes is ten opzichte van de andere broers en zus. Ook niet als ze wel rechthebbende geworden was.

De vraag is wat er verder aan te doen is.
De beste oplossing is dat er in goed overleg tussen de broers en zussen besloten wordt wat er met de urn van moeder moet gebeuren. Als er geen overleg mogelijk is, wat ik een beetje uit uw verhaal proef, wordt het moeilijk. U kunt wellicht een advocaat inschakelen die de asbus vordert namens de andere broers en zus. En die dan zonodig een rechtszaak begint. Dat bevordert de familieverhoudingen niet en is een kostbare zaak. Maar er is weinig keus, als goed overleg niet mogelijk is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn