Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Met hond in urn


19 september 2002

Vraag nummer: 1094  (oude nummer: 1429)

Thu Dec 3 01:13:27 1998

boodschap: WIJ HEBBEN EEN SPECIALE LAATSTE WENS:WIJ WILLEN GEDRIEEN(2 PERS.+1 HONDJE) NA ONS OVERLIJDEN IN 1 URN BIJELKAAR GEVOEGD WORDEN, EN NIET 3 APARTE ALUMINIUM URNEN IN 1 SIERURN MAAR GEWOON AL ONZE AS LOS BIJ ELKAAR IN EEN SIERURN. IK WEET DAT DIT ZEER ONGEWOON IS MAAR IK WIL GRAAG WETEN OF DIT MOGELIJK IS.

C. de Jong

Antwoord:

Thu Dec 3 21:23:58 1998

Geachte heer De Jong,

Sinds april 1998 is de wetgeving voor het thuis bewaren en verstrooien van as versoepeld. Vroeger moest de as van een overledene keurig in een hermetisch gesloten asbus bewaard worden (1 per bus, zeg maar).
Sinds april mag de as over meerdere houders (asbus, medaillons etc.) verdeeld worden. En er is feitelijk en juridisch ook geen belemmering om as van verschillende personen en van een huisdier bij elkaar, ook gemengd, te bewaren. Want dat kun je zien als een vorm van verstrooiing/bestemming. Zomaar mengen mag niet, maar mengen door het formeel als verstrooien te zien, wel.

Wel merk ik op dat 'gewone' crematoria geen huisdieren cremeren, omdat dat in strijd is met een internationale crematiecode, die door de Landelijke Vereniging van Crematoria wordt gehanteerd. Er zijn echter speciale crematoria voor huisdieren.

Ook een praktische opmerking is dat u dan wel een flink formaat sierurn moet hebben, als er de as van 2 personen en een huisdier in moet.
Het is bij elkaar wel een paar kilo met een flink volume. Als het te veel zou zijn, kan ook een deel worden verstrooid.

De urn zou zowel door nabestaanden thuis kunnen worden bewaard als in een columbarium of in een (urnen)graf.

mr W. van der Putten

3 december 1998

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE