Mee cremeren (stoffelijke resten zoon, na overlijden moeder)


15 maart 2010

Vraag nummer: 7421  (oude nummer: 15463)

Ik heb een vraag gekregen van een moeder die binnenkort komt de overlijden. Haar zoon is 20 jaar geleden overleden en is begraven. Nu wil zij na haar overlijden dat de de stoffelijke resten van haar zoon worden opgegraven en met haar worden mee gecremeerd.
Kan/mag dit? Zo, ja wie moet hier toestemming voor geven? En stel dat de stoffelijke (gezien de tijdsdruk) nu al worden opgegraven, waar blijven dan de stoffelijke resten tot de crematie van moeder?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dit mag zo niet. Op een andere manier wel.

Het is verboden om de stoffelijke resten van 2 of meer overledenen samen te cremeren. De wetgever wilde voor ieder mens een individuele crematie garanderen, uit pieteit en ook om te kunnen garanderen dat as individueel traceerbaar is.

Het is wel mogelijk om stoffelijke resten van de zoon op te laten graven en te laten cremeren, maar dan niet samen met de moeder, als die overlijdt.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren' van de hoofdrubriek 'Begraven'.
http://www.uitvaart.nl/?s_page_id=68&pid=1&scat=37

Het is uiteraard mogelijk om na de crematies de as zelf samen te voegen in een urn, of samen te verstrooien. Het bij elkaar voegen van as van meer personen staat juridisch gelijk aan verstrooien (de as is niet meer individueel traceerbaar), maar dat maakt voor de familie waarschijnlijk niets uit.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Vergelijk ook de vraag of twee lichamen samen in een kist begraven of gecremeerd mogen worden:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.