Mag mijn hond in de kist bij mijn crematie?


16 oktober 2018

Vraag nummer: 56428

Ik heb een speciale wens. Mag mijn overleden hondje bij mij in de kist als ik gecremeerd word?

Antwoord:

Geachte heer,

Dat mag niet. Een mens moet altijd individueel gecremeerd worden, zodanig dat de as niet met de as van anderen vermengd kan worden. De regelgeving noemt niet uitdrukkelijk de as van dieren, maar als er bij het cremeren geen as vermengd mag kunnen worden, lijkt mij dat zowel; gelden voor de as van mensen als die van dieren.

Het individueel cremeren is een punt van piƫteit, opdat nabestaanden of de gemeente niet kunnen zeggen dat iemand zo goedkoop mogelijk gecremeerd moet worden, samen met anderen.

Daarnaast is het zo dat Justitie wil dat de as na crematie nog een maand beschikbaar is voor onderzoek. Het moet niet zo moeten kunnen zijn dat de hond met een zwaar vergif vermoord is, en dat dan later onduidelijk is of het vergif in de as te maken had met de dood van de hond of met de dood van de mens.

Na een maand na de crematie mag alles vermengd worden.

Overigens kan ik u vertellen dat er begin volgend jaar een natuurbegraafplaats opent waar het mogelijk is om asbussen met de as van mensen en met de as van dieren naast elkaar in een graf te plaatsen. De as kan er ook vermengd bewaard worden en de as kan er ook tegelijk of samen verstrooid worden. Er kunnen ook gezamenlijke of afzonderlijke grafmonumenten geplaatst worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn