Kunstheup teruggeven aan familie


18 maart 2015

Vraag nummer: 41883

Van een collega vernam ik dat een familie bij monde van betrokken uitvaartondernemer tijdig voor de crematie had verzocht om een kunstheup van de overledene uit de as af te zonderen en te overhandigen aan de familie.
Het crematorium weigerde dit echter. Dit riep de vraag op of het crematorium dit mocht weigeren c.q. wie de zeggenschap over de as(behandeling) heeft na de crematie.
Ik ben benieuwd naar uw reactie, waarvoor bij voorbaat dank.

(X, uitvaartonderneming X)

Antwoord:

Geachte heer,

17 jaar geleden heb ik dezelfde vraag behandeld:
http://www.uitvaart.nl/juridisch/begraven/sieraden-e-a-grafgiften/na-crematie-wil-ik-de-kunstheup-terug/922/922

Het antwoord was dat het crematorium dat mocht weigeren. Als de familie een kunstheup wil bewaren of hebben ('terughebben' of 'teruggeven' kun je niet zeggen want de heup was eerst niet van hen), kan men een arts de heup laten verwijderen voorafgaand aan de crematie. Dat antwoord uit 1997 klopt nog steeds.

Het crematorium mag de heup overigens ook wel afgeven aan de opdrachtgever van de crematie, als het dat zou willen. De afgifte is niet verboden.

Vooroverleg of een crematorium hier toe bereid is of niet zou voor een opdrachtgever een reden kunnen zijn om een bepaald crematorium wel of niet te kiezen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over de vraag of men zelf een plaats voor het verstrooien van as kan kiezen:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.