Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kunnen wij ons as van onze tweeling eerder krijgen


11 juni 2004

Vraag nummer: 3172  (oude nummer: 4406)

goedendag

mijn vraag is onze tweeling is na een zwangerschap van bijna 24 weken geboren de baby zijn vlak na de geboorte overleden wij hebben ze laten cremeren nu is mijn vraag zijn voor ons dezelfde regels van toepassing of mogen wij al eerder over hun as beschikken wij willen ze zo graag thuis in de urn zetten dan zijn ze toch bij ons hopend snel iets van u te horen groetjes Edwin en Irene

Antwoord:

Geachte heer,

Dat hangt er van af of u nu nog hard kunt aantonen dat uw tweeling inderdaad zo jong was en daarmee het crematorium kunt overtuigen, dat de Wet op de lijkbezorging eigenlijk niet van toepassing is.

Eigenlijk behoort vóór een crematie duidelijk te zijn of het gaat een crematie met asbestemming die binnen de regels van de wet valt, of niet. Het crematoriumhouder zal in de regel duidelijkheid wensen om niet later het verwijt te kunnen krijgen onwettig gehandeld te hebben.

Ik heb te weinig informatie om te kunnen zeggen of u eerder over de as zou kunnen beschikken. Als u al hebt laten cremeren mét een verlof tot crematie bijvoorbeeld, dan wekt dat de indruk dat de kinderen ouder dan 24 weken zouden zijn. Want als ze jonger dan 24 weken zouden zijn geweest was het verlof niet nodig. Dan zou ik, als ik crematoriumhouder was, niet snel genegen zijn om nu de 1-maand-termijn maar overboord te gooien.

Ik zit me ook even af te vragen of het allemaal de moeite wel loont. Ja, ik snap uw wens wel. Maar als u nu afspraken zou moeten maken met een qynaecoloog of vroedvrouw, beheerder van het crematorium e.d. om een verklaring over de leeftijd los te krijgen, dan zal het al snel een paar dagen kosten alvorens u terecht kunt. En als u zich met die verklaringen naar de beheerder spoedt, is dat ook weer op termijn van een paar dagen. Dan is al met al zo'n beetje de termijn van een maand toch al om. En de beheerder hóeft die verklaringen niet te accepteren, als hij op basis van een verlof tot crematie het zekere voor het onzekere kiest (wat ik trouwens zou doen als ik hem of haar zou zijn). Dan is dat geren en gerace voor niets.
Ik zou gewoon die maand uitzitten; met veel drukte en gedoe bereikt u waarschijnlijk geen beter in de zin van sneller resultaat.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE