Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten per kwartier crematie Eijsden


4 februari 2010

Vraag nummer: 7269  (oude nummer: 14982)

Afgelopen vrijdag is een vriend bij ons in Belgie overleden aangetroffen. wij hebben een Belgische begrafenis ondernemer gebeld die hem heeft opgehaald.
Later bij de fam. bleek dat er op de polis nog geen 2 jaar premie was betaald en de crematie dus door de fam. betaald moest worden, die daar de middelen niet voor hadden.
Er is besloten om hem in Belgie te laten en later in Eijsden te cremeren om de kosten niet te hoog te laten oplopen, het benodigde geld voor de crematie is via vrienden bij elkaar vergaard.
De belgische ondermer vermelden ons dat we 15 min hedden voor de ceremonie, genoeg voor een paar gebeden en een paar gedichtjes dachten wij, de verdere herdenking zou plaats vinden in de school waar hij gewerkt had.
Echter bij het crematorium aangekomen bleek dat die 15 minuten incl. aankomst en vertrek van alle belangstellende en het weghalen van de bloemen was en daarna, elke extra 15 min zou 375.-- kosten. Onze vraag, als men het over 15 min heeft dan denkt men dat dat gaat over de ceremonie an zich, communicatie vooraf is dus niet goed, verder misten we buiten een prijs aankondiging, gewoon zoals een restaurant, hotel ook heeft om aan te geven wat de kosten van een evt verlenging zijn, eigenlijk missen we transparantie in de kosten, wat zijn de verplichtingen van een crematorium in deze.

Met vriendelijke groet.
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De mogelijkheden van klachten over uitvaartondernemers in Belgie ken ik niet.

Het is in Nederland zeer ongebruikelijk dat crematoria en begraafplaatsen met aula's buiten of binnen prijslijsten hebben hangen. Dat heeft men bij mijn weten nergens.
Maar vaak hebben ze op hun site de tarieflijsten wel staan.
Het is in elk geval gebruikelijk dat ze die periodiek naar uitvaartondernemingen sturen, zodat die het hun relaties kunnen vertellen.

Ik heb even op de site van het betreffende crematorium gekeken; dat publiceert helaas geen tarieven. Men kan die wel per e-mail of telefoon opvragen.

Er is in Nederland geen verplichting voor crematoria of begraafplaatsen om hun tarieven te publiceren. Men doet er mijns inziens wel goed aan om dat wel altijd te doen. Men kan niet altijd op het doorgeven van de juiste en volledige informatie door de uitvaartondernemer vertrouwen. Zoals ik uw geval ook blijkt.
Maar een wettelijke publicatieverplichting is er niet. Een crematorium is geen horecavoorziening.

Van de andere kant is het zo dat nabestaanden wel altijd ook zelf tijdig informatie kunnen inwinnen.
Het probleem is vaak dat mensen niet goed doorvragen en bepaalde dingen verwachten en aannemen, zoals u ook deed.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE