Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten meenemen naar huis van as


2 september 2011

Vraag nummer: 25864

Ik doe onderzoek naar de kosten van crematies en begrafenissen en in hoeverre een consument invloed heeft op die kosten.

Nu heb ik hierover een paar hypothetische vragen. Deze vragen gaan puur over het praktische aspect van een crematie en niet over gevoelens e.d.

Veel mensen kiezen ervoor om het as van de overledene mee naar huis te nemen in een urn. Is er een wettelijke verplichting dat de as moet worden bewaard in een urn, of kan dat ook in een koektrommel, plastic zak, enz. enz. Is hier geen wet voor, stelt een crematorium het dan wel verplicht?

Vaak is het as in een algemene nis laten plaatsen het eerste jaar gratis. Het as meenemen in een zelf gekochte urn kost gemiddeld 60 euro. Vanwaar dit onderscheid in prijs?

Crematoriums rekenen vaak een "Basistarief asbestemming". Wat is dit precies?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte heer,

As kan thuis ook worden bewaard in een koektrommel, plastic zak etc. Artikel 58 Wet op de lijkbezorging stelt dat de houder van het crematorium na de crematie de as bergt in één of meer asbussen, maar dat een deel van de as ook op een andere wijze worden geborgen en aan de nabestaande ter beschikking worden gesteld. Maar dit artikel richt zich tot de houder van het crematorium, na de crematie. Als nabestaanden de as in handen hebben kunnen zij er mee doen wat zij willen. Het crematorium kan en zal geen verplichting opleggen om de as op een bepaalde manier te (blijven) bewaren.

Ik weet niet of en waarom een crematorium voor het meenemen van de as in een zelf gekochte urn ongeveer EUR 60,- rekent. Misschien voor de handeling van het overschudden van de as en de administratieve afhandeling. Men is wettelijk verplicht om een en ander in een openbaar register op te nemen. Maar u zou het de betreffende crematoria zelf kunnen vragen.

Hetzelfde geldt voor het "Basistarief asbestemming". Misschien gaat het hier ook om de handeling van het overschudden van de as en de administratieve afhandeling. Maar u zou het de betreffende crematoria zelf kunnen vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE