Kosten crematie betalen 3e graad


21 maart 2018

Vraag nummer: 54316

Als 3e graads familie wordt ons verteld dat we mee moeten betalen aan een crematie.
vooraf is niet eens met ons besproken over de kosten daarvan en naar mijn mening hadden wij daar dan ook inspraak over moeten hebben.
Wat zijn onze rechten hierin ?

Antwoord:

Geachte heer,

Wie zegt dat en waarom? De kosten van de uitvaart moeten worden betaald uit de nalatenschap van de overledene. Lukt dat niet, dan zijn de erfgenamen financieel verantwoordelijk.

Wie geen opdracht heeft gegeven voor een uitvaart en geen erfgenaam is of afstand heeft gedaan van de erfenis, heeft niets met de uitvaartkosten te maken. Alleen voor kinderen geldt iets anders, als de gemeente een uitvaart van ouders regelt.

Familie in de 3e graad zijn overgrootouders, ooms en tantes van de overledene en kinderen van broers en zussen van de overledene.

Ik verwijs u naar eerdere vragen over wel of geen verplichting om bijvoorbeeld de kosten van ooms en tantes en broers en zussen te betalen in de subrubriek 'Kosten uitvaart'.

Ook in de lijst van 'Meest gestelde vragen' op de homepage van Juridisch advies staan relevante vragen zoals: 'Wie is verantwoordelijk voor kosten uitvaart?'.

Zie ook de redactionele pagina 'Als er geen geld is voor de uitvaart'.
https://www.uitvaart.nl/infotheek/kosten-uitvaart/geen-geld

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn