Kosten as langer bewaren


11 december 2012

Vraag nummer: 32992

Geachte heer van der Putten,

wanneer de formele bewaartermijn verstreken is vraagt het crematorium de rechthebbende de verdere wensen kenbaar te maken. Wanneer de aanvrager niet reageert, heeft het crematorium dan het recht de kosten van het bewaren in rekening te brengen zonder specifieke (schriftelijke) opdracht daartoe? Ook als een aanvrager na jaren wel reageert en bijvoorbeeld verhuist blijkt te zijn, kan de "achterstand" dan alsnog in rekening gebracht worden? In de Algemene Voorwaarden van het crematorium staat trouwens niets vermeld.

Alvast hartelijk dank voor uw hulp.

Met vriendelijke groet,

Suzanne Riegen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als de algemene voorwaarden (of het formulier waarmee opdracht wordt gegeven voor de crematie) geen regeling bevatten over kosten voor het (verder) bewaren van de asbus, kan men wel kosten in rekening brengen, maar ze niet afdwingen via de rechter.

Wat voor een achterstand van betalingen geldt is wat lastiger te zeggen. Als er wel een betalingsverplichting was, maar de aanvrager/opdrachtgever op een bepaalde moment met onbekende bestemming verhuisd is en geen rekening ontvangen heeft, blijft de verplichting gewoon bestaan en zijn de kosten te innen.
Als een opdrachtgever geen keuze met betrekking tot de bestemming tijdig kenbaar heeft gemaakt en pas na jaren alsnog een keuze maakt, geldt wat ik eerst schreef: je kunt de kosten wel in rekening brengen, maar - als puntje bij paaltje komt - niet afdwingen.

Goede algemene voorwaarden en een duidelijk opdrachtformulier zijn erg belangrijk. Alhoewel de meeste mensen wel zullen beseffen dat het redelijk is dat zij alsnog betalen en dat dan ook zullen doen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zoals: wat mag in de kist mee begraven of mee gecremeerd worden?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn