Kleding meegeven na crematie


27 maart 2003

Vraag nummer: 2125  (oude nummer: 2525)

Thu, 27 Mar 2003 08:32

Kort geleden heb een crematie meegemaakt, waarbij na afloop van de plechtigheden, naast een mapje met de linten van de bloemstukken ook een tas aangeboden werd, waarin de kleding van de overledene zich bevond.
De kinderen wisten van niets.
Wat kan de oorzaak zijn?
Is de regelgeving veranderd? Zijn de milieu eisen bijgesteld?
Gaarne Uw visie.

mvrgr.
Ton Hoogakker

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik vermoed dat het hier gaat om kleding die de overledene droeg bij het overlijden, en die voor andere kleding is verwisseld toen de overledene werd verzorgd of opgebaard. Wellicht is ook voor de opbaring (te) veel kleding meegegeven, waarvan een deel retour kwam. En niet van het crematorium, maar van de uitvaartondernemer.

Ik kan me absoluut niet voorstellen dat in het crematorium de overledene gehdeel of deels is ontkleed en toen is gecremeerd. Daar is geen enkele reden of aanleiding toe, zeker niet op basis van regelgeving of milieu-eisen. De medewerkers van het crematorium willen normaal gesproken zowel letterlijk als figuurlijk niet in aanraking komen met een overledene. Een kist (of ander omhulsel) maakt een overledene anoniem en men houdt dat graag zo, omdat het gevoelsmatig voor de meeste mensen toch iets anders is om een anonieme kist dan om een herkenbaar mens in de oven te schuiven. Er zijn al medewerkers die er moeite mee hebben om een niet-gekiste persoon re cremeren, omdat men in de contouren van een lijkwade een mens herkent. Men wil de overledene liever niet zien en zeker niet aan de kleding zitten.
Nee, ik kan het me niet voorstellen. Er moet een andere, logische, verklaring zijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

27 maart 2003

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn