Kist te groot of oven te klein?


11 september 2003

Vraag nummer: 2470  (oude nummer: 3043)

Ik las iets over een Mega Crematorium in China. Daar waren de ovens te klein en moest men de kisten inkorten. Maar hoe is het juridisch in nederland gesteld mag men op het crematorium iemand zeg maar overkisten. En wat als er echt iemand te lang is, hoewel je er eigenlijk niet aan moet denken. Ik vraag dit omdat de crematoria ethische problemen hebben met ongekist aanleveren, wat volgens de wet mag.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik verwacht dat Nederlandse crematoria in hun voorwaarden hebben staan dat men alleen bepaalde maten kisten accepteert en dat de uitvaartondernemer verantwoordelijk is voor de maat kist die hij aanlevert. En dat als een kist te groot aangeleverd zou worden, de uitvaartondernemer zou moeten omkisten, niet het crematorium. Maar ik verwacht ook dat uitvaartondernemers het probleem van een te grote lengte voorzien en het niet zo ver laten komen dat een crematorium een kist zou (moeten) weigeren. Het lijkt mij een theoretisch probleem.

Ik ken uit de afgelopen 10-15 jaren maar één voorbeeld van een superlange kist. En dat was de kist van wijlen kardinaal Alfrink. Men had namelijk de wens om hem mét zijn mijter op in de kist te leggen en te begraven. Die kist is toen op maat gemaakt. Ik herinner me nog het beeld van de kist die uit de rouwauto stak, want daar was die kist natuurlijk ook te lang voor.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn