Kijken na afloop crematieproces


24 januari 2009

Vraag nummer: 6108  (oude nummer: 12196)

Dag Mijnheer van der Putten,

Graag wil ik van u weten of het wettelijk is toegestaan om na afloop van de crematie van een familielid of een anderszins bekende de lege of bijna lege oven in te kijken?

Met vriendelijke groet, Mary Fontaine

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is geen enkele wettelijke regel over het voor, tijdens of na een crematie kijken in een volle of lege oven. Maar crematoria kunnen natuurlijk wel hun eigen regels stellen. Ook een bakker kan zelf beslissen of hij klanten of publiek bij zijn ovens laat; voor crematoria geldt hetzelfde.

In het algemeen zullen crematoria er niet erg happig op zijn om publiek in de technische ruimtes te laten. Sommigen staan wel toe in aanwezig te zijn bij het inbrengen van de kist in de oven. Maar het kost tijd en de ruimtes zijn, vooral in oudere crematoria, vaak niet berekend op de aanwezigheid van veel mensen. Het is soms gewoon erg krap. Voor het na de crematie toelaten van publiek in de technische ruimte aan de andere kant van de oven geldt vaak hetzelfde. En er staat in zo'n ruimte vaak ook as van andere overledenen, die staat af te koelen en waar bijvoorbeeld nog metalen delen uit moeten worden gehaald. Men heeft waarschijnlijk liever niet dat publiek daar bij kan en bijvoorbeeld al dan niet per ongeluk as of documenten kan verwisselen.
Ik denk dat er soms in bijzondere gevallen wel afspraken kunnen worden gemaakt voor beperkt bezoek. Maar ik kan me ook voorstellen dat crematoria er niet aan willen beginnen, omdat ze dan die technische ruimte eerst moeten opruimen om te voorkomen dat er dingen verkeerd gaan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn