Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kan ik een crematie bijwonen?


5 juli 2003

Vraag nummer: 2339  (oude nummer: 2805)

Ik zou wel eens willen weten, of ik het recht heb een crematie bij te wonen. Zelfs al is het geen familielid ofzo, ik vraag dit omdat ikzelf en mijn moeder later ook willen gecremeerd worden.
Daarom zou ik zo een crematie willen bijwonen, om te weten hoe dit eigenlijke proces in zijn werking treed.

Antwoord:

Geachte heer,

U hebt geen recht om een crematie bij te wonen, omdat het in principe een besloten privé-aangelegenheid is. Dat is het voor iedereen. Maar ik denk dat in een aantal gevallen niemand er bezwaar tegen heeft als u aanwezig zou zijn. De vraag is alleen, als u eens bij de ovens zou willen kijken, of de beheerder dat toestaat. Er is niets geheimzinnigs aan, maar vooral in oudere crematoria kunnen de ruimtes gewoon wel eens krap zijn en staat bezoek het personeel in de weg.

Er zijn ook veel crematoria die open dagen organiseren, waar u dan de alles eens rustig kunt bekijken en men ook tijd en gelegenheid heeft, om u van alles uit te leggen en te laten zien.
Informeer gewoon eens bij wat crematoria in uw regio. Volgens het e-mail adres woont u in België; als het op een of andere wijze in België bezwaarlijk zou zijn, kan het natuurlijk ook in Nederland. Let ook eens op nieuwsberichten op deze site over open dagen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE