Is een urnenmuur verplicht?


19 augustus 2007

Vraag nummer: 4921  (oude nummer: 9584)

Wij hebben toestemming van de gemeente gehad onze kerkelijke begraafplaats te heropenen, als algemene begraafplaats. Zijn wij dan veplicht een urnen muur te plaatsen? Onze kerkenraad is hier tegen.

Antwoord:

Geachte heer,

Waarschijnlijk bedoelt u dat de kerkelijke begraafplaats nu ook gelegenheid tot begraven biedt voor mensen van een andere gezindte of van geen gezindte. De term 'algemene begraafplaats' was tot 1991 de wettelijke term voor een begraafplaats van de gemeente. Sinds 1991 heet dat 'gemeentelijke begraafplaats'. Als uw kerkelijke begraafplaats nog altijd eigendom van de kerk is, is en blijft het een bijzondere begraafplaats. Tenzij u de begraafplaats aan de gemeente verkoopt en de gemeente de begraafplaats exploiteert: dan is het een algemene/gemeentelijke begraafplaats.

Geen enkele begraafplaatshouder is verplicht om een urnenmuur te plaatsen of om het begraven van urnen in graven toe te staan. Zowel een gemeente niet, als een kerkgenootschap. Dus als uw kerkenraad het niet wil, hoeft er geen urnenmuur te komen. Tenzij hierover tevoren andere afspraken met de gemeente gemaakt zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn