Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Informatie over as partner


16 juli 2009

Vraag nummer: 6713  (oude nummer: 13448)

Mijn partner is 4 jaar geleden overleden. Ik bleef achter met onze dochter. Daar mijn vriend geen natuurlijke dood is gestorven werd het lichaam in eerste instantie in beslag genomen. IK en mn schoonfamilie konden niet door een deur. De politie heeft destijds als eerste zn ouders ingelicht die hem ook hebben geidentificeerd. Zelf ben ik 5 dagen later pas geinformeerd door de politie omdat zij mij moeilijk konden vinden. Mijn vriend was verslaafd dus dat hij dagen niets van zich liet horen vond ik niet vreemd. Zijn familie heeft mij ook niet op de hoogte gebracht, sterker nog ze zeiden dat ze niet wisten hoe en waar ik was te bereiken. In die 5 vdagen heeft zijn familie de uitvaart geregeld en tevens kenbaar gemaakt dat ik en mn dochter niet welkom waren. Wel heb ik samen met de recherche afscheid van hem kunnen nemen in het rouwcentrum. Mijn vriend is gecremeerd, zn as is opgehaald en ik en onze dochter hebben het nakijken. Is er werkelijk niets aan te doen om er achter te komen wat er met zn as is gebeurd? Praten met zn ouders is onmogelijk.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een crematorium moet een register bijhouden van wie wanneer is gecremeerd. Maar ook moet men noteren wat er met de as is gebeurd. Wat de bestemming van de as was, in uitvaart-termen.

Het kan zijn dat alleen is genoteerd dat de familie de as heeft meegenomen.
Maar het kan ook zo zijn dat is genoteerd dat de as ergens zou worden verstrooid of ergens bijgezet in een columbarium of op een begraafplaats.
Als dat laatste het geval is, bent u weer een stapje verder, want dan kunt u bij dat columbarium of bij die begraafplaats navragen of die as er nog is. Want ook zij moeten een register bijhouden.
Deze informatie uit het register is wettelijk openbaar, want inhoudt dat iedereen die informatie mag opvragen. U dus ook.
U loopt alleen klem als men bij het crematorium alleen heeft genoteerd dat as door familie is opgehaald, want dan is niet te achterhalen wat er verder mee is gebeurd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE