Identificatie en registratie


18 oktober 2004

Vraag nummer: 3385  (oude nummer: 4825)

Geachte Heer van Putten
Bennen wij verplicht om een registratie formulier plus een regisratiesteenje te controleren en zijn wij daar dan ook verandwoordelijk voor
Bijvoorbaat onze dank.
(Naam bij redactie bekend)
Ovenist crematorium

Antwoord:

Geachte heer,

Uw vraag kan op verschillende manieren worden opgevat. Daarom verschillende antwoorden.

Vroeger (van 1991 tot 1998) moesten uitvaartondernemers een vuurvast steentje in de kist doen. Maar dat is in 1998 afgeschaft.
Er hoeft dus niet te worden gecontroleerd of een uitvaartondernemer nog een steentje heeft bijgevoegd.

Wel moet de uitvaartondernemer nog steeds een papier bij de kist voegen, met persoonsgegevens van de overledene. Op dat papier moet een kenmerk staan. Dat kan een getal zijn, of letters of een combinatie. De ondernemer kan dat kenmerk zelf verzinnen. Bijvoorbeeld als Jan Jacob Boer op 1 maart 2004 is overleden kan ondernemer Klaassen voor het kenmerk JJB-1-3-2004 kiezen. Maar hij kan ook 1025 kiezen of Klaassen235. Net wat hij wil. Als het maar zo is dat het niet waarschijnlijk is dat een andere ondernemer in die tijd mogelijk hetzelfde kenmerk kiest voor een andere persoon.
Het gekozen kenmerk moet zowel op de kist staan als op het bijgevoegde papier. En voor de invoer moet gekeken worden of kist en papier bij elkaar horen.

Wat het registratiesteentje betreft: het crematorium moet er voor zorgen dat de as van persoon A niet verwisseld kan worden met die van persoon B, ook na de crematie. Het toevoegen van een vuurvast steentje, dat in de as blijft, is daar voor nodig. Uiteraard moeten de gegevens van het steentje worden geregistreerd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn