Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hond gecremeerd in oven “mensen” crematorium?


26 februari 2019

Vraag nummer: 57406

Mij is onlangs ter oren gekomen dat een huisdier van een personeelslid van een crematorium is gecremeerd. Dit crematorium is geen dierencrematorium!! Er zijn meerdere familieleden van mij gecremeerd in dit crematorium. Ik vind dit een bizarre gang van zaken. Mijn vraag: wat kan ik hiermee en hoe zit dit wettelijk??

Antwoord:

Geachte heer,

Hoe dit zit is lastig te zeggen, want een 'normaal' crematorium is in de Wet op de lijkbezorging niet gedefinieerd als een gebouw dat of een installatie die uitsluitend voor het cremeren van mensen gebruikt mag worden.
Het gebruik van een crematorium wordt geregeld in een omgevingsvergunning. Ik kan mij voorstellen dat in zo'n vergunning wel voorwaarden worden gesteld aan wat gecremeerd mag worden.
De omgevingsvergunning wordt verleend door de gemeente.

Ik adviseer u om contact op te nemen met de gemeente waar het betreffende crematorium gelegen is. Dat kan u informeren of, als een huisdier daar verbrand zou zijn, dat in strijd met de regels zou zijn of niet.

Mij valt nog te binnen dat het cremeren van huisdieren ook in strijd zou kunnen zijn met het bestemmingsplan. Een crematorium voor mensen valt onder de bestemming 'lijkbezorging' of een verwante term zoals 'begraven en cremeren'. Een dierencrematorium valt waarschijnlijk onder de bestemming 'maatschappelijke voorziening'. Maar de benaming kan per gemeente verschillen. Ook dat kunt u met de gemeente bespreken.

Tot slot: het cremeren van andere dieren dan huisdieren of zogenaamde gezelschapsdieren is in strijd met de Gezondheid- en Welzijnswet voor dieren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE