Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoeveelheid as (percentage kist/mens)


12 juni 2003

Vraag nummer: 2296  (oude nummer: 2748)

Thu, 12 Jun 2003 16:14

Geachte,

Ik heb een beetje een gekke vraag.
Mijn moeder is overleden eind december en volgens haar wens is zij uitgestrooid in Frankrijk door mezelf in familieverband.
Dit gedaan krijgen vergde nogal wat goodwil van de begrafenisondernemer en hij heeft zich juridisch ingedekt door me een papier te laten tekenen dat hem buiten vervolging stelde.
Maar het is dan toch gelukt om de asse mee naat huis te krijgen en de verstrooing te doen wanneer het ons uitkwam.
Maar mijn gekke vraag dan?? Kan U er ongeveer een procent op plakken hoeveel asse in de urne ook daadwerkelijk stoffelijk overschot is van mijn mama? Is dit heel veel of net heel weinig?

Alvast bedankt

Van Boven Marc
1830 Machelen
Belgie

Antwoord:

Geachte heer Van Boven,

Ik kan er zelf geen procent op plakken en zeggen hoe de as is samengesteld qua herkomst.
Ik heb uw vraag eens voorgelegd aan een vriend die een speciale band met het crematiewezen heeft. Hij vertelde me dat 'men' hem wel eens verteld heeft dat slechts zo'n 10% van de as afkomstig is van de kist. Door de zeer hoge temperaturen in de oven zou de kist meer/beter verbranden en minder as als restmateriaal hebben, dan wanneer men bijvoorbeeld gewoon hout buiten op een brandstapel gooit.

Persoonlijk heb ik mijn aarzelingen bij dit verhaal. Ik zou zelf inschatten, gewoon qua volume materiaal en vanuit de gedachte dat een mens voor het grootste deel uit water bestaat, dat er van de kist ongeveer evenveel as overblijft als van de mens. Ik kan me ook voorstellen dat het soort hout of spaanplaat een (beperkt) verschil kan maken.

Beter dan dit weet ik het niet.
Ik hoop dat een van de regelmatige lezers van deze rubriek mij nog een tip en meer duidelijkheid kan geven. Dan vul ik het antwoord aan en geef ik u een seintje per mail.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

12 juni 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE