Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Feitelijke crematie later i.v.m. justitieel onderzoek?


29 januari 2011

Vraag nummer: 7847  (oude nummer: 16392)

Wordt de crematie van de overledene feitelijk niet standaard direct na de plechtigheid in het crematorium, maar pas 6 weken later uitgevoerd zulks in verband met mogelijk justitieel onderzoek?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Nee. Het is gebruikelijk om de crematie op dezelfde dag als die van de rouwplechtigheid in het crematorium (of elders) uit te voeren. Gewoon direct na afloop van de rouwplechtigheid.

Als er aanleiding is voor justitieel onderzoek, wordt dat altijd eerder gedaan. Elke overledene wordt altijd door een arts geschouwd. Als er twijfel is of iemand wel een natuurlijke dood is gestorven, wordt de overledene altijd onderzocht door een gemeentelijke lijkschouwer en zonodig nog door een politiearts of in het NFI. Dat kan soms wel eens wat meer tijd in beslag nemen, maar het is uitzonderlijk als dat meedere dagen kost. Men kan dan alles in kaart brengen en onderzoeken wat men nodig heeft voor een justitieel onderzoek. Zonodig kan men wat lichaamsmateriaal afnemen en bewaren.
De overledene kan gewoonlijk altijd binnen een normaal tijdsbestek van ongeveer 5 dagen worden begraven of gecremeerd.

Er kunnen wel eens uitzonderingen zijn, denk ik zo, maar dat is dan echt heel uitzonderlijk. Ook heel uitzonderlijk zou zijn als een overledene niet zou mogen worden gecremeerd maar zou moeten worden begraven om bepaald nader onderzoek mogelijk te maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE