Eisen gesteld aan een asbus


8 augustus 2007

Vraag nummer: 4904  (oude nummer: 9523)

Inzake vraag 9512:
Artikel 58 van de wet op de lijkbezorging beschrijft het bergen van de as in één of meer asbussen die voorzien worden van minimaal de naam en het crematienummer (over hermetisch sluiten lees ik niets in de wetgeving). Welke eis stelt de wetgeving daadwerkelijk aan een asbus buiten hoe deze van belettering moet worden voorzien?

Antwoord:

Geachte heer,

U hebt gelijk dat het woord 'hermetisch' niet meer voorkomt in de wet. Dat woord stond in de voorloper van het huidige artikel 58. Maar het is wel de bedoeling van de wetgever dat men de asbus niet eenvoudig kan openen met een schroefdeksel of zo. Dus je kunt het woord er wel bij denken. Er moet namelijk een fysieke waarborg zijn dat er in de asbus zit, wat er op staat dat er in zit. Je moet hem niet eenvoudig kunnen openen en de as kunnen uitnemen en de bus dan weer bijvoorbeeld vullen met zand. Je moet dan aan de asbus of beter gezegd het deksel kunnen zien dat hij geopend was.

Er is geen eis voor het materiaal van de asbus. Vroeger waren ze van metaal, maar dan gingen ze wel vaker roesten. Het kan zijn bij een begraven metalen asbus, dat het metaal wegroest. Dan wordt het theorie dat de asbus kan worden opgegraven.
Tegenwoordig worden asbussen vaak gemaakt van kunststof, die niet roest.
Maar specifieke eisen stelt de wetgever niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn