Een dag later cremeren


11 juli 2015

Vraag nummer: 43043

Ik heb een vraag n.a.v. video over De crematieoven
http://www.uitvaart.nl/infotheek/begraven-cremeren-e-a/cremeren/de-crematieoven

Normaliter wordt de overledene meteen of vrijwel meteen na de afscheidsceremonie gecremeerd. Mag een overledene ook een dag later gecremeerfd worden zonder dat de familie hiervan op de hoogte is?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, dat mag. Er is geen wettelijke - en voor zover ik weet hanteert ook niemand een contractuele verplichting - om een overledene onmiddellijk of vrijwel onmiddellijk na de afscheidsceremonie te cremeren. Dus een overledene mag ook een of zelfs een paar dagen later gecremeerd worden, zoals dat valt binnen de grens van 6 werkdagen. Zoals u weet moet een overledene uiterlijk binnen 6 werkdagen na het overlijden worden gecremeerd; met het weekeinde is dat dus altijd binnen 8 dagen.
Stel dat het afscheid op de 4e werkdag na het overlijden plaatsvindt, dan zijn er nog 2 dagen speelruimte (en als het weekeinde nog niet geweest is, 4 dagen).

Er is geen verplichting om de opdrachtgever te informeren over een andere dag van de crematie, maar ik adviseer om het wel te doen. Of althans een voorbehoud te maken over de dag van de feitelijke crematie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een defect aan een oven is, waardoor men diezelfde dag niet meer kan cremeren. Of dat de ovenist onwel wordt of een been breekt en even niemand de oven kan bedienen. Dan zit je niet onmiddellijk klem.

Het is toch erg gek als nabestaanden later horen dat er woensdag of donderdag gecremeerd is, terwijl het afscheid op dinsdag was en men eerder verteld heeft gekregen dat er ook op dinsdag gecremeerd zou worden.
Bijvoorbeeld voor de termijn van afgifte van de asbus is niet de datum van het afscheid relevant, maar natuurlijk de datum van de crematie.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.