Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Cremeren in NL van overleden in BRD


11 juli 2004

Vraag nummer: 3210  (oude nummer: 4498)

Onlangs hebben wij veel moeite moeten doen om van Duitse autoriteiten de benodigde documenten te krijgen om iemand die daar is overleden in Nederland te kunnen cremeren.

In Nederland hebben wij in de plaats W. (waar de crematie plaats zou vinden) een Nederlands verlof aangevraagd (Artikel 14 Blb).

Een medewerker van het crematorium deelde mee dat dat niet nodig was, een Duits verlof was voldoende geweest.

Ik heb het Blb nog eens gelezen, gesproken met de beheerder van het crematorium in plaats E. (waar wij ook regelmatig komen) die zei dat hij wel een Nederlands verlof wenst, en kwam tot de conclusie dat we gewoon een Nederlands verlof moeten aanvragen.

Is dat nog steeds het geval of is de wet inmiddels veranderd en heeft de tekst van Wlb en Blb op deze site nog geen update ondergaan?

Overigens is het zo dat de medewerker van het crematorium te W. ons de mededeling deed omdat hij dit zelf te horen had gekregen van de ambtenaar Burgelijke Stand van plaats W.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik begrijp het probleem niet. Een in Duitsland overleden persoon kan daar probleemloos worden uitgevoerd naar Nederland. Voorts is van toepassing artikel 14 lid 1 (eerste deel van de zin) in combinatie met lid 3. Als in W gecremeerd moet worden, dient het verlof tot verbranding te worden afgegeven door de ambtenaar van de burgerlijke stand te W.
Als het crematorium en een ambtenaar van de burgerlijke stand iets anders beweren, vergissen zij zich. Bij twijfel kunnen zij advies vragen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubriek Buitenland.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE