Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Cremeren en koop/huur kist; wisselkist

10 februari 2004

Vraag nummer: 2878 (oude nummer: 4008)

Wanneer er iemand gecremeerd word, is het dan verplicht een kist te kopen of kan er een kist gehuurt worden?
Wordt de kist mee verbrand?

Antwoord:

Geachte heer,

Een overledene moet worden gecremeerd óf in een kist óf in een ander omhulsel zoals een lijkwade. Als iemand in een ander omhulsel wordt gecremeerd, zal men toch iets als een baar nodig hebben, omdat men anders de overledene niet in de hete oven kan schuiven.

Normaal wordt de kist mee verbrand. Maar in theorie is het denkbaar dat dat iemand in een kist wordt opgebaard, maar dat de overledene na de plechtigheid uit de kist wordt gehaald en in een heel eenvoudige kist of op een baar wordt gelegd. In het laatste geval moet het lichaam wel eerst in een ander omhulsel worden gewikkeld.
Echter, men moet zich realiseren dat de gebruikte kist niet zonder meer bruikbaar is voor een andere overledene, vanwege het verlies van lichaamsvocht. Men moet redelijkerwijs het hele interieur van de kist vernieuwen. De opslag, het transport en de vervanging van het interieur maken m.i. het hergebruik van een kist duurder dan het gebruik van een hele nieuwe kist. Om die reden is de 'huur' van een kist niet goedkoper dan het eenmalig gebruik van een eenvoudige kist.

10 februari 2004

Ik werd er door een oplettende lezer geattendeerd op het volgende bericht op de site Uitvaartmedia.nl:
> De Engelse uitvaartondernemer Robert Morphet heeft een huurdoodskist ontwikkeld omdat steeds meer mensen ook bij uitvaarten prijsbewust inkopen.
Milieubewustzijn en prijsbewustzijn zijn de twee trends die Morphet signaleert in de uitvaartmarkt. Met zijn ‘coffin cover’ speelt hij op beide ontwikkelingen in. De huurkist heeft een kartonnen binnenkist en een opvouwbaar houten omhulsel. De kartonnen binnenkist wordt verbrand of begraven. Het omhulsel wordt opnieuw gebruikt. Aan de buitenzijde is niet te zien dat het om een huurkist gaat.
Morphet heeft de ‘coffin cover’ in september in Engeland geïntroduceerd. Nu al kiest bijna de helft van zijn klanten voor deze goedkope oplossing: de kist kost 50 pond, tegen meer dan 200 pond voor een ‘echte’ kist.
De vindingrijke uitvaartondernemer overweegt zijn huurkist ook in andere landen aan te gaan bieden.
Meer over de huurkist in het februarinummer van het vakblad Uitvaart. <

Een alternatief is inderdaad een aparte binnenkist. Ik denk echter dat dit idee in Nederland niet aanslaat. Ik schat in dat uitvaartondernemers dit niet propageren. Het in voorraad hebben van dergelijke kisten, als die Nederland ook op de markt zouden komen, kost extra ruimte, extra geregel/organisatie en daarmee extra geld. Alleen als zoiets op ruime schaal zou worden gebruikt, begint dat te lonen. Maar een ander aspect is dat de uitvaartondernemer natuurlijk iets verdient op de verkoop van een kist. Hij móet er iets op verdienen, want hij moet natuurlijk ook een boterham eten. En zijn of haar gezin en zijn of haar personeel ook. Als slechts een goedkope 'wisselkist' wordt gebruikt, kan de ondernemer ook slechts een gering bedrag verdienen. Bij een standaard kist of dure kist meer. De gemiddelde uitvaartondernemer zal uit zichzelf in slechts zeer weinig gevallen de goedkope kist propageren, zo schat ik in. En als de wisselkist gebruikt wordt, dan zal er de neiging zijn om andere zaken of diensten van de ondernemer iets duurder te maken, want hij/zij wil toch de omzet op peil houden. Althans, zo gaat dat meestal bij de gemiddelde onderneming, ongeacht of het gaat om de verkoop van strijkijzers, consultancy, een timmerfabriek of het verzorgen van uitvaarten.
De slimme ondernemer zal misschien met de wisselkist adverteren om meer klanten te trekken dan zijn concurrent. Maar ik schat in dat andere kostenposten het eindbedrag van de factuur heel dicht in de buurt van de eindbedragen van de collega's/concurrenten zullen brengen.
Bovendien, als men echt goedkoop wil, zijn er ook voldoende goedkope kisten op de markt. Maar veel ondernemingen leveren die niet graag.

Enfin, de toekomst zal leren of er in Nederland een markt voor huur- of wisselkisten bestaat.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder