Crematierechten


5 november 2016

Vraag nummer: 48076

Onlangs is mijn moeder overleden. Op de rekening van UZN komt de post voor, crematierecht €1500,00. Kunt u mij vertellen wat dit inhoud. Gr.A.Zwiebel

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Nee, dat kan ik niet. Ik houd me al ruim 30 jaar met lijkbezorging bezig, maar ik heb nog nooit van de term 'crematierecht' gehoord. Dat is in elk geval geen in heel Nederland gangbare term.

Maar het ligt voor de hand dat u UZN vraagt waar het om gaat.

Wat ik wel met regelmaat merk is dat uitvaartondernemingen zelf termen verzinnen die ze zelf makkelijk vinden en niet de termen overnemen die ze door een begraafplaats of crematorium gefactureerd krijgen. Dat is niet slim, want het kan eigen problemen geven. Namelijk dat soms niet tijdig wordt opgemerkt dat met die 'eigen verzonnen' term iets bedoeld is, wat een fout is. Maar wat door het verstrijken van de tijd onherroepelijk is geworden.
Als het gaat om gemeentelijke begraafplaatsen en crematoria, zijn de kosten belastingen. Als die kosten niet kloppen - iedereen kan een vergissing maken, ook de medewerkers van de gemeente - dan heeft men slechts 6 weken tijd om bezwaar te maken. Na die 6 weken kan het niet meer.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over het zelf kiezen van een plaats voor het verstrooien van as:


TIP
Info over een budget begrafenis en een budget crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn