Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Crematiekosten


1 mei 2006

Vraag nummer: 4416  (oude nummer: 7937)

wat kost een crematie met mis en asuitstrooing?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kosten van de crematie verschillen per crematorium, maar u moet denken aan een bedrag van rond EUR 750,-.
Als gebruik wordt gemaakt van de koffiekamer en consumpties worden gebruikt, lopen de kosten op.
Wat de kosten van een kerkdienst zijn, verschilt ook weer per kerkgenootschap en per plaats. En ze zijn ook afhankelijk van de eventuele versiering van de kerk met bloemen en dergelijke. Maar men zal in de regel wel met een bedrag van EUR 250,- moeten rekenen.
Het verstrooien van as kan men in Nederland op veel plaatsen zelf gratis doen. Als men as door een crematorium laat verstrooien, maakt het verschil of de familie er bij aanwezig wil zijn, dan wel of de as ambtshalve wordt verstrooid. Als de familie aanwezig wil zijn, zal men ze ontvangen met een kopje koffie, en zal een medewerker van het crematorium de mensen begeleiden. Men betaalt dan eigenlijk vooral uurloon voor de medewerker.
Voor het ambtshalve verstrooien betaalt men soms niets extra (het zit in het crematietarief) of soms enkele tientjes administratiekosten (de crematoriumhouder moet alles registreren in een openbaar register en dat register beschikbaar houden). Verstrooiing met familie kost rond de EUR 75,-.
Maar de tarieven verschillen per crematorium; men moet altijd naar de gehanteerde tarieven vragen.

Overigens zijn dit niet de totale kosten. De uitvaartverzorger rekent natuurlijk ook een tarief voor zijn diensten, zoals het verzorgen van het lichaam, het transport, koeling van het lichaam, opbaren, rouwbezoek begeleiden, organisatie condoleance, bloemen, etc.
Men moet voor de gemiddelde kosten van een gemiddelde crematie in Nederland denken aan een bedrag van tussen de EUR 4.500,- en 5.000,-. Inclusief de kosten van het crematorium en van een mis.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE