Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Crematie, zonder uitvaart, zo snel mogelijk


3 januari 2018

Vraag nummer: 53244

Mijn moeder verblijft in een verpleeghuis en is bijna 90 jaar oud. Haar wens is alleen te worden gecremeerd, zonder begrafenis rouwcentrum of kerkdienst. Is het mogelijk als ze komt te overlijden en na dat de arts is geweest, dat ze wordt opgehaald voor crematie? Met wat voor bedrijf moet ik contact opnemen om dat te regelen - crematorium of begrafenis ondernemer?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een crematorium haalt zelf geen klanten op. Een overledene kan ook niet onmiddellijk worden gecremeerd, maar pas na de wettelijke minimum-termijn van 36 uur en nadat een verlof tot cremeren is afgegeven.

Als iemand overlijdt, moet hij eerst door een arts worden geschouwd en dan moet aan de hand van de verklaring van overlijden van de arts het verlof tot cremeren bij de gemeente worden aangevraagd. Veel artsen geven die verklaring niet onmiddellijk af, omdat ze de papieren daarvoor op hun praktijk hebben liggen.

Als iemand op een vrijdag overlijdt, is de kans groot dat het verlof pas op maandag afgegeven kan worden. Dan is het ook maar de vraag of het crematorium in de woonplaats of de regio van uw moeder nog plaats heeft. Crematies zonder familie worden vaak 's morgens vroeg gedaan. Dan wordt het al snel dinsdagochtend. Uw moeder moet dan van vrijdag tot dinsdag gekoeld bewaard worden. Dat is een dienst die crematoria niet verlenen. Ook het vervoer van de overledene regelt een crematorium niet. Daar hebt u een uitvaartonderneming voor nodig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE