Crematie poes


28 september 2002

Vraag nummer: 1168  (oude nummer: 1503)

Fri Sep 4 13:32:59 1998

Mijnheer van der Putten,

We kunnen u telefonisch niet bereiken. Zullen het blijven proberen. Maar we hebben een actueel probleem.
A.s. maandag hebben we een crematie waarbij iemand een poes wil laten mee cremeren. Moeten we dat toestaan? Ik heb bij andere crematoria geïnformeerd. Ze hebben het 5 jaar geleden in Utrecht geweigerd.
En ook een keer in R'dam.
De betreffende poes zou ook nog eerst moeten worden gedood.
Kunt u ons bellen? Hartelijk dank.
Crematorium Middelburg 0118-675300

Antwoord:

Sat Sep 5 01:46:33 1998

Geachte lezer,

Het crematorium heeft gistermiddag telefonisch een antwoord gehad, maar misschien bent u benieuwd naar mijn standpunt.

Crematie van een poes is niet verboden. Het 'opruimen' van dode dieren is in principe onderworpen aan de regels van de Destructiewet, maar voor huisdieren is een uitzondering gemaakt. Overigens las ik 1 of 2 maanden geleden in de krant dat de wetgever ook een uitzondering wilde maken voor paarden; deze zouden in de toekomst ook in een speciaal crematorium verbrand kunnen worden, maar dat terzijde. Het crematorium mag een poes dus mee verbranden.

Of een crematorium dat toestaat, mag zij zelf beslissen. Het is een kwestie van ethiek. Besluitvorming over wat men bij begraven of cremeren ethisch vindt, laat de wetgever in principe over aan de beheerder van de begraafplaats of het crematorium. Dat staat niet nadrukkelijk in de wet, maar volgt bijvoorbeeld uit regels dat de houder mag besluiten of en wanneer hij graven of asbussen ruimt. En voorts zijn ethische aspecten wel eens aan de orde geweest in de kamerbehandeling van het wetsontwerp.
Waarschijnlijk zal dit crematorium het mee cremeren van een poes niet toestaan.

Men vroeg mij of men een rechtszaak zou moeten duchten. Het is nooit uit te sluiten dat er een voorlopige voorziening wordt gevraagd (dat is een soort kort geding bij de sector bestuursrecht van de rechtbank).
Als dat gevraagd wordt, kan er zondagmiddag in de huiskamer van de voorzitter van de sector een geding worden gevoerd. Het tijdstip is voor sommigen wat lastig. Maar veel wordt goedgemaakt door de traditie dat men dan koffie en een koekje krijgt, wat men door de week in de rechtszaal van overheidswege niet aangeboden krijgt.
Ik denk echter dat een rechtszaak zinloos is, omdat men m.i. het toestaan van crematie van de poes niet kan afdwingen. In geval van nood mag men mij optrommelen om dat ook aan de rechter te vertellen.

De beheerder had zelf nog een aardig alternatief. Afgezien van het feit dat hij tegenstander is van het doden van de poes, wees hij op de mogelijkheid het dier in een dierencrematorium te laten cremeren en de as samen met die van het baasje te laten verstrooien of ergens bij te zetten. Dat zou natuurlijk ook kunnen op een later tijdstip, als het dier een natuurlijke dood sterft. Het samen verstrooien van as of het samen bijzetten van een asbus in een nis of graf ontmoet minder ethische bezwaren.

Overigens is er medio november 1997 op deze site al eens een vraag gesteld over het begraven van een poes. De vraag is te vinden in het archief, in de subrubriek 'Huisdier begraven', onder de fantasierijke titel "Kat in het bakkie". Ik had de indruk, mede gelet op de titel, dat de vraag destijds meer theoretisch was dan die van vandaag.

mr W.G.H.M. van der Putten

5 september 1998

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn