Crematie in België


3 februari 2005

Vraag nummer: 3654  (oude nummer: 5520)

Mijn moeder is afkomstig uit Belgie. Na haar scheiding van mijn vader heeft ze besloten om na haar dood in Belgie gecremeerd te willen worden en bij haar moeder bijgezet te worden.
Is dit mogelijk, moeten we vooraf in Nederland iets regelen, wat moet er in Belgie geregeld worden. Is haar wens mogelijk? We zouden graag haar wens in vervulling laten gaan, maar weten niet goed waar te beginnen!

Antwoord:

Geachte heer,

De wens van uw moeder kan zonder enig probleem worden uitgevoerd. Er hoeft niets vooraf geregeld te worden. Er zijn geen vergunningen, speciale papieren of speciale afspraken nodig. Het transport over de grens is gewoon hetzelfde als binnen Nederland, mits men dezelfde papieren heeft (verlof tot cremeren) als voor Nederland.
Iedere uitvaartverzorger kan dat gewoon direct na het overlijden van uw moeder regelen en uitvoeren.
U hoeft met niets te beginnen. U zou wel 'zomaar eens' kunnen kijken in België welk crematorium u en uw moeder aanspreekt. Maak een vrijblijvende afspraak en bezoek het. Net als in Nederland zullen de crematoria zeer uiteenlopend zijn qua sfeer en uitstraling en het moet niet zo zijn dat u zich er later niet thuis voelt.
Om de as later in België bij te kunnen zetten, hoeft men overigens niet in in België gecremeerd te worden. Men kan zich ook in Nederland laten cremeren en alleen de as overbrengen. Maar goed, dat is een persoonlijke keuze.

Zie ook de rubriek 'Overige onderwerpen' en vervolgens de sub-rubriek 'Buitenland'.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >