Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Crematie hond


30 mei 2006

Vraag nummer: 4484  (oude nummer: 8073)

geachte heer v/d Putten,

Onlangs kreeg ik een vraag van een mevr. die de laatste 12 jaar rolstoel gebonden is, en al die tijd een hondje op haar schoot heeft gehad om dit hondje met haar tegelijk binnenkort te cremeren? (ik denk het antwoord te weten)
Maar als ze dit hondje laat opzetten mag dit dan wel???
Groeten Luc Verhappen

Antwoord:

Geachte heer,

Het is wettelijk niet verboden om een dier te cremeren. Het is zo dat ieder mens individueel moet worden gecremeerd. En dat geeft de conclusie dat dat het hondje en de mens wel apart mogen worden gecremeerd, maar niet samen.

En als het hondje opgezet is? Dan is het, als die opgezette hond als bijgift in de kist gaat, geen crematie van een overleden dier meer. Dan zou het wettelijk kunnen.

Maar ja, om een dier te doden om het mee met het baasje te kunnen cremeren, doet wel erg antiek aan. Offergaven in oude beschavingen, daar denk ik dan aan.

Maar ik moet u eigenlijk ook vragen wat uw eigen organisatie hier van vindt. Want mij staat bij dat de Nederlandse crematoria, in ieder geval die van de grote uitvaartorganisaties, een internationale code onderschrijven die niet toelaat dat in hun crematoria dieren worden verbrand.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE