Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bewaring en handelingen met as na de crematie, zonder toestemming van opdrachtgever..


11 juni 2006

Vraag nummer: 4498  (oude nummer: 8103)

Na het overlijden van onze zoon hebben wij met nadruk aangegeven dat wij alle asresten die uit de oven komt direct na de verbanding bij elkaar te houden, en dat samen in een asbus te bewaren. Wij wilden de as niet verstrooien maar later naar het buitenland brengen om daar in een familiegraf bij te zetten. Toen we 3 maanden na de crematie een afspraak hadden met het crematorium om verdere asbestemming te bespreken, hebben we te horen gekregen dat de as toch is vermalen en dat alle (edel) metalen er uitgefilterd zijn. En dat deze edel metalen naar een "goed doel" zijn gegaan. En andere metalen zijn weggegooid. Wij zijn erg geschokt daardoor en vragen ons dan ook af of dat zomaar zonder toestemming of medeweten mag gebeuren??

Antwoord:

Geachte heer,

Het malen van asresten en het uitfilteren van metaal en edelmetaal, zijn standaard handelingen. Zonder het malen van de as kan het zo zijn dat de resten niet eens in een asbus passen. Bijvoorbeeld stukken been en stukken bekken kunnen na de crematie nog te groot zijn, om ├╝berhaupt in een asbus te kunnen stoppen.
Metalen en dergelijke worden uitgenomen, mede vanuit milieu-oogpunt.
Dit zijn standaardhandelingen, die geen aparte toestemming van de nabestaanden behoeven. Net als bijvoorbeeld het inschuiven van een kist in een oven, of toestemming voor het mee verbranden van de kist. Dat vraag je ook niet apart. Het malen en het zuiveren van de as zijn standaard onderdelen van een crematie.

Ik weet niet hoe concreet u hebt aangegeven dat u alle asresten na de verbranding direct bij elkaar wilde houden. En wat u daarmee bedoelde. Want als ik al buitenstaander uw verhaal lees, denk ik "De asresten zijn toch bij elkaar gebleven?" Door het malen gaat geen kruimel verloren en malen betekent niet dat as niet bij elkaar blijft. Malen maakt het mogelijk de as compact in een asbus te stoppen. Anders zou een groter formaat bus nodig zijn en zou de inhoud rammelen, wat veel mensen waarschijnlijk niet prettig vinden. En zonder malen is as niet verstrooibaar, wat uiteindelijk toch in de meeste gevallen gebeurt. De wetgever gaat er ook van uit dat de as verstrooid kan worden en dat kan niet zonder de resten eerst te malen.

Eerlijk gezegd, als ik crematoriummedewerker was en u had mij verteld dat u alle asresten die uit de oven komt direct na de verbanding bij elkaar wilde houden, en dat samen in een asbus te bewaren, dan had ik gezegd "Prima, dat doen we altijd". Maar dat houdt niet in dat de resten die uit de oven komen, niet vermalen zouden moeten of mogen worden. En de as niet ontdaan mag worden van vreemde elementen zoals metaal. Metaal is immers geen as.

Anderzijds is het zo, dat als u heel concreet had gezegd dat u niet wenste dat de as vermalen zou worden en dat de as niet gezuiverd zou moeten worden, het geen enkel probleem zou zijn geweest om aan die wens gevolg te geven. Dat kan. Er is geen wettelijke plicht tot vermalen. Maar bent u wel zo concreet geweest? En hebt u dat alleen gezegd, of staat dat ook zwart op wit op het opdrachtformulier? In het laatste geval is het mogelijk om een klacht in te dienen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE