Bewaren van de asbus direct na crematie in ander crematoriumelders


4 mei 2004

Vraag nummer: 3096  (oude nummer: 4270)

Voor het crematorium Hoorn worden in Zaanstad crematies verzorgd vanwege onderhoud aan de oven aldaar. Vraag mogen de asbussen de volgende dag weer naar het crematorium Hoorn worden gebracht om daar bewaard te worden in de algemene nis of dienen de asbussen een maand te worden bewaard in het crematorium Zaanstad.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De houder van een crematorium mag een asbus tot een maand na een crematie niet uit handen geven. Maar er staat nergens (niet in de Wlb noch ergens anders) dat de asbus moet blijven op de plek van de crematie. Zaanstad is in dit geval het verlengde van Hoorn; de organisatie is één houder. Er is geen enkel bezwaar tegen als asbussen de volgende dag weer naar het crematorium Hoorn worden gebracht om daar bewaard te worden. Het gaat er maar om dat de asbus niet aan derden ter hand wordt gesteld en in de macht van de houder van het crematorium blijft. Dat is hier het geval.

Het zou niet mogen als een van beide crematoria een andere houder had; dan zou het uit handen geven gezien moeten worden als een vorm van bijzetting bij een derde.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn