Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asbus in keldertje in crematorium, dat wil ik niet


2 juni 2006

Vraag nummer: 4486  (oude nummer: 8076)

mijn vader is onlangs overleden. zijn tweede vrouw heeft zijn crematie geregeld en heeft besloten de urn in een gesloten ruimte door het crematorium te laten bewaren, ik als dochter ben hiervan niet op de hoogte gesteld en ben ook niet echt blij met deze beslissing mijn relatie tot deze vrouw is dan ook niet goed te noemen. nu het volgende dus speelt wil ik de asbus een andere plek geven omdat ik vind dat je een overledene niet in een keldertje weg stopt. ik heb van het crematorium vernomen dat ik dan bepaalde papieren van zijn tweede vrouw moet hebben dit zal dus door onze slechte relatie niet mogelijk zijn , nu is mijn vraag dan ook is er toch een manier om aan deze papieren te komen en waar moet ik dan zijn.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De persoon die de crematie regelt, heeft het voor het zeggen. Dat is wettelijk zo geregeld om een knoop door te hakken, als nabestaanden het onderling niet eens kunnen worden.

Als iemand gewild had dat iets anders zou gebeuren, had dat de overledene moeten zijn: die had de macht om een testament te maken waarin hij of zij iets anders kon beslissen. Door geen testament of codicil na te laten met bepalingen over wat er met as moet gebeuren, heeft wat er nu gebeurt blijkbaar de stilzwijgende instemming.

U kunt niets veranderen en niet aan papieren komen, zonder toestemming van de opdrachtgever, de tweede vrouw van uw vader.

Zie de vele vele vergelijkbare vragen van mensen die óók iets anders wilden dan de opdrachtgever van de crematie. O.a. in de sub-rubrieken 'Keuzes en zeggenschap over as', 'As verstrooien', 'Bijzetten asbus', etc.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE