Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asbehandeling in Nederland gecremeerde Duitsers


5 december 2002

Vraag nummer: 1847  (oude nummer: 2219)

Thu, 5 Dec 2002 19:21

Crematie van een Duitser in een Nederlands crematorium, de as mag naar de Duitse aanvrager thuis toe en zoja, mag deze de urn zelf afhalen of alleen een Duitse ondernemer die de overledene naar Nederlands crematorium gebracht heeft? Mag de urn ook verzonden naar de Duitse aanvrager?
Kortom waar vind ik maximale informatie met betrekking tot asbehandeling van in Nederland gecremeerde Duitsers en moet ik de wachttijd van een maand hanteren? Voor de totale as?

Antwoord:

Geachte heer,

Hahaha, de maximale informatie met betrekking tot asbehandeling van in Nederland gecremeerde Duitsers vindt u hier, vrees ik.

Ja, u moet een wachttijd van een mand hanteren. Er bestaat de mogelijkheid om met toestemming van de Officier van Justitie ontheffing van die maand te krijgen. Maar die mogelijkheid (in artikel 59, lid 4, Wlb) is zo'n twee jaar geleden verprutst.
Ongeveer 3 jaar geleden heeft een crematoriumhouder een proces gevoerd om as sneller naar Duitsland te krijgen en is dat proces verloren, zoals u waarschijnlijk wel weet. Het resultaat was dat de Officieren van Justitie de instructie hebben gekregen om geen verlof meer te geven voor het vervroegd afgeven van as voor verzending naar Duitsland. Vroeger maakte men er meestal geen probleem van en kreeg men wèl verlof. Het geldt dus het spreekwoord 'van de regen in de drup'. Maar ja, deels eigen schuld. Ik heb contact gehad met een van de mensen die het proces wilde voeren en geadviseerd de zaak anders aan te pakken. Dat advies wilde men niet volgen, men vertrouwde op de eigen advocaat. Dan hebben de betrokken crematoria de gevolgen aan zichzelf te danken.

De as mag na een maand worden opgehaald door de Duitse aanvrager. De as mag ook naar hem worden verzonden. Ophalen of verzending hoeft niet te lopen via de Duitse uitvaartondernemer.
Misschien dat in Duitsland rechtstreekse verzending aan de aanvrager of ophalen niet is toegestaan (diverse Länder hebben verschillende regels), maar daar hoeft u geen boodschap aan te hebben. In en vanuit Nederland kan de zaak worden afgehandeld volgens het Nederlandse recht.

mr W.G.H.M. van der Putten

5 december 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE