Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As van een andere persoon los erbij in de kist vooraf voor de crematie


20 januari 2016

Vraag nummer: 44939

Geachte heer van der Putten, ik heb in uw rubriek diverse artikelen gelezen dat as los uit strooien in een kist wanneer deze begraven wordt toegestaan is als er op een begraafplaats as uitgestrooid mag worden. Ik weet dat je geen urn in een kist bij mag plaatsen ongeacht of dit een crematie of begrafenis betreft. Hoe zit dat met as los uitstrooien in een kist bij een overledene die gecremeerd wordt? Mag dat dan ook?

Antwoord:

Geachte heer,

Dat is een goede vraag.
Maar nee, ook het voorafgaand aan de crematie in een kist verstrooien van de as van iemand anders, is niet toegestaan.
Artikel 9 van het Besluit op de lijkbezorging (Blb) luidt: "De crematie geschiedt op zodanige wijze, dat vermenging of verwisseling van de as met die van andere lijken niet mogelijk is." Dat lijkt me meteen al een duidelijk antwoord op uw vraag.

Het Blb regelt dat iedere overledene individueel moet worden gecremeerd. Dat is een waarborg voor nabestaanden dat als men de as van moeder in handen krijgt het ook werkelijk de as van moeder is. En dat een crematorium niet kan denken 'Ach, we doen de crematie van die 3 omaatjes maar makkelijk samen, scheelt weer gaskosten'. Of men kan het misschien wel denken, maar mag het niet uitvoeren. Voorjaar 2014 kwam het crematorium in Nieuwkuijk in het nieuws omdat men daar dacht slim kostenbesparend bezig te zijn en de nog niet helemaal verbrandde resten van de vorige crematie gewoon maar met de volgende crematie af te handelen. Dat kan dus niet.

Maar een ander aspect is ook dat de as na overlijden nog een maand te beschikking moet staan van justitie voor strafrechtelijk onderzoek. Als men dan al tijdens de crematie as van een andere persoon heeft toegevoegd, is de as 'vervuild'. Eventuele sporen van een misdrijf zijn dan niet meer exclusief tot 1 persoon te herleiden.
Nu heb ik in de praktijk nog nooit van onderzoek van de as gehoord, maar ja, volgens de wetsgeschiedenis moet dit mogelijk zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE