As van echtgenote in de kist tijdens crematie


17 februari 2014

Vraag nummer: 37382

Mag de as van mijn overleden vrouw bij mij in de kist als ik gecremeerd wordt?

Antwoord:

Geachte heer,

Het is bij een crematie niet toegestaan om stoffelijke resten van een andere persoon mee te cremeren. De wetgever heeft heel nadrukkelijk willen garanderen dat iedereen individueel wordt gecremeerd en dat geen as kan worden verwisselend of samengevoegd tijdens de crematie.

De as mag niet meteen na crematie worden afgegeven. Justitie heeft altijd gewenst dat as na een crematie niet onmiddellijk wordt afgegeven, maar nog een maand wordt bewaard, om justitieel onderzoek aan de as mogelijk te houden. Dat kan niet, of heeft althans minder zin, als al tijdens de crematie de as wordt vermengd met de as van een of meer andere personen. Het nut van het bewaren van as voor justitieel onderzoek kan worden betwijfeld, maar het is nu eenmaal gewoon wet.


Als nabestaanden een maand na uw crematie uw as willen samenvoegen met de as van uw overleden vrouw, dan is dat zeker mogelijk. Juridisch gezien geldt zo'n samenvoeging dan als een verstrooiing: je mengt de as zodanig met iets anders (andere as in dit geval), dat de oorspronkelijke as niet meer terug te winnen is. Maar het maakt voor u natuurlijk niet uit hoe je het noemt of wat het juridisch is: de wens om de as samen te voegen is dan uitvoerbaar.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: mag men zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen?TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.