As naar België


13 juli 2004

Vraag nummer: 3215  (oude nummer: 4505)

Geachte Mijheer, Mevrouw
Mijn moeder is in maart overleden en gecremeert, mijn vader een maand later... de assen worden grotendeels verstrooit te Bergen op Zoom. Ik had graag een beetje as mee naar huis genomen om een rouwjuweel te laten maken...tot dusver is er geen probleem het crematorium heeft een beetje as opzij gehouden en we konden het komen ophalen...
nu komt het. ze vallen over het feit dat ik woonachtig ben in België, we zouden een nederlands adres moeten hebben voor we de as meekrijgen of een officieël document afgegeven te België dat de as ingevoerd mag worden.
Op het gemeentehuis hebben ze naar het hoofdkantoor gebeld en crematieas mag vrij worden ingevoerd zonder bijkomende documenten...
kunnen ze in Bergen op Zoom daar nog lastig over doen of is er toch nog een andere manier ?
met vriendelijke groeten Ron Huijps

Antwoord:

Geachte heer Huijps,

De crematieas mag - na een maand na de crematie - aan de opdrachtgever worden afgegeven. Of deze opdrachtgever in Nederland woont of niet, is niet relevant. Ook niet of de persoon de Nederlandse nationaliteit heeft. En er zijn geen regels voor de uitvoer van as van Nederland naar België (of een ander land): dat mag altijd.
Kortom, ik zie geen enkel probleem om u de as ter hand te stellen.

Overigens is mij het crematorium in Bergen op Zoom al vaker ter ore gekomen vanwege de grote klantvriendelijkheid. Overlegt u nog maar eens. En mocht men daar nog twijfelen, verwijst u dan naar deze site of mijn boeken.
Het zal zeker goed komen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn