As na crematie tussen 4.5 en 5 kg


17 oktober 2016

Vraag nummer: 47800

Mijn vader is gecremeerd en volgens de uitvaartverzorger paste zijn as niet in 1 urn. De as resten zouden 4.5 kg wegen. Mijn vader woog 80 ken hij was 1.88 meter lang. De kist was van waaibomenhout. Ik maak mij zorgen. Is mijn vader samengevoegd met de as van een ander?!

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw vader was wel groot, maar niet ongewoon lang of zwaar. Dat kan de hoeveelheid as niet verklaren. Misschien dan dat de houtsoort dit effect heeft.

Het is ondenkbaar dat de as van uw vader is samengevoegd met de as van een ander. Er zijn wettelijke regels voor het separaat cremeren van mensen. En er passen ook niet eens 2 overledenen in een oven.

Ik kan mij ook niet voorstellen dat na het cremeren de as van 2 mensen is samengevoegd. Dat zou een crematoriummedewerker ontslag op staande voet opleveren. Bovendien zou dan de as van iemand anders zoek zijn. Dat zou ook een groot schandaal opleveren.

Kortom, het samenvoegen van as is om een aantal redenen ondenkbaar.

Misschien moet u gewoon eens het crematorium bellen en vragen om een toelichting. Ik heb soms wel gezien dat men een soort proces verbaal of verslag van een crematie opmaakt. Als er bijzonderheden waren zoals de hoeveelheid as, dan is dat misschien wel genoteerd en makkelijk te verklaren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn