As afgeven - factuur crematie niet betaald 2


17 augustus 2012

Vraag nummer: 28857

28852

Geachte heer van der Putten,

Geldt dit ook als de uitvaartondernemer opdrachtgever is? De crematienota gaat meestal via de ondernemer en die stuurt vervolgens een totaalnota naar de opdrachtgever/familie.

Alvast dank.

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het maakt voor mijn antwoord op vraag 28852 niet uit of de uitvaartondernemer, de buurman, een kind, de echtgenoot of de werkgever opdrachtgever is. Als er niet betaald wordt kunt u de as achterhouden tot dat er wel betaald is.

Het gebruik om de nota aan de ondernemer te sturen, zegt lang niet altijd iets over het opdrachtgeverschap.

Overigens zal m.i. nooit de uitvaartondernemer zelf opdrachtgever willen zijn; hij begint niet spontaan crematies in het dorp of de stad te regelen. Hij doet dat alleen in opdracht. Maar als hij geen 'echte' opdrachtgever opgeeft en die niet (mede) het crematieformulier tekent, is de uitvaartondernemer zelf geheel aansprakelijk voor de kosten. Hij kan zich er niet achter verschuilen dat zijn opdrachtgever niet betaalt. Dat is zijn eigen risico. Dan moet hij zich maar niet in de positie begeven dat hij namens de familie de klappen opvangt. Hij kan ook weigeren de crematie de verzorgen als geen lid van de familie opdrachtgever wil zijn en niet voor de kosten garant wil staan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn